Gikk for solcellepanel da taket skulle skiftes

Publisert 14. september 2023
Vegard Ulvang står i oransje t-skjorta foran brunt hus med solcellepanel på taket.
SOLCELLEPANEL BLE LØSNINGEN: Vegard Ulvang har fått solceller på hele taket sitt. Det angrer han ikke på.

– Det gamle torvtaket begynte å sige, så etter 30 år måtte vi gjøre noe, forteller Vegard Ulvang.

Det nye solcelleanlegget ble en vinn-vinn-vinn-situasjon for Vegard Ulvang: nytt tak, billigere strøm og muligheten til å spare miljøet.

Skikongen og ulltøy-gründeren sto mellom flere valg da han skulle legge nytt tak på huset i Maridalen i Oslo. Da han oppdaget hvor liten prisforskjellen på takstein, torv og solcellepanel viste seg å være, ble valget enkelt. I tillegg til de økonomiske gevinstene, var miljøvennligheten noe av grunnen til at Vegard gikk for solceller.

– Hele min tilværelse har dreid seg om snø, så jeg ønsker å bidra til at vi beholder vinteren. Jeg tror det er mye å hente i å utnytte noe vi har fra før, og i mitt tilfelle ble det taket.

I 2019 fikk han nytt tak med solcellepaneler på den sørøstlige siden av taket. I juni 2023 bestemte han seg for å kle resten av taket med solceller. Oppdraget fikk Norgeseliten-bedriften HRS Elektro.

De byttet også ut den gamle vekselretteren som gjorde at begge sidene av taket nå produserer mye strøm.

Tjente penger på solcelleanlegget

Med solceller på taket, produserer Vegard like mye strøm som han bruker. I solrike perioder tjener han faktisk penger på solcelleanlegget.

Slik var strømforbruket hjemme hos Vegard fra juni til august:


Juni 2023

Strømforbruk: 442 kwh
Strømproduksjon: 2337 kWh


Juli 2023

Strømforbruk: 402 kwh
Strømproduksjon: 2179 kWh


August 2023
Strømforbruk: 627 kWh
Strømproduksjon: 1602 kWh

Det betyr at han fikk igjen 476 kroner for juni, 82 kroner for juli og 100 kroner for august.

Den økonomiske gevinsten avhenger først og fremst av strømprisen. Med dyr strøm (over 2 kr per kwh) tar det kanskje ti år før anlegget er nedbetalt. Med billigere strøm tar det lengre tid.

– Vissheten om at jeg er med og bidrar litt til sjansene for hvite vintre i fremtiden veier opp.

Tidligere visste ikke Vegard hvor mye strøm han brukte. Den nye hverdagen med solcelleanlegg og tilhørende apper har gjort skihelten over gjennomsnittet interessert i strømforbruk.

– Det er moro å følge med. Jeg reiser mye, så hvis jeg vil sjekke hvordan været er hjemme sjekker jeg bare solcelle-appen. Jeg trenger ikke YR, jeg.

Elektriker i blå t-skjorte og mann i oransje skjorte inspiserer en vekselsretter montert på husvegg.
OPTIMALISERER SOLCELLENE: Den nye vekselretteren sørger for enda mer strømproduksjon fra solcellepanelene. Opplæring i hvordan den fungerer er en viktig del av leveransen.

Erstattet ullsokkene med varmepumpe og vannbåren varme

Nå har Vegard stålkontroll over eget strømforbruk, som også har blitt lavere med nye varmeløsninger. De gamle panelovnene og varmekablene brukte 35 000 kWh per år, mens den nye væske-til-vann-varmepumpen og den vannbårne varmen kun bruker 18 000 kWh i året. Omtrent like mye som solcellene produsere i løpet av et år.

Bonusen er at huset føles varmere. Ullsokkene mange forbinder med navnet hans, trengs ikke innendørs lenger.

Får Enova-støtte

Vegard har også fått 23 000 kroner i Enova-støtte for solcelleanlegget sitt. Den vannbårne varmen og væske-til-vann-varmepumpen har han ennå ikke søkt om støtte for, men også her kan han få inntil 20 000 kroner i tilskudd for begge løsningene.

Vegard Ulvang i oransje klær og elektriker i blå arbeidsuniform står i eplehage foran hus med solceller på taket,
VARMEPUMPE DREVET AV SOLCELLER: Under den idylliske hagen der Marius Slettbakk fra HRS Elektro og Vegard Ulvang står, produseres det energi som går rett inn i varmepumpen i huset.

Satser på solcellekompetanse

Solenergi er relativt nytt for de fleste i elektrikerbransjen. For montør Oscar Jakobsen i HRS Elektro var solcellepanelene på taket til Vegard Ulvang hans andre oppdrag.

– Jeg har lært veldig mye på de to første installasjonsoppdragene. Hos Vegard hadde vi fint vær og ble ferdige med installasjonen på fem dager. Nå føler jeg mer enda tryggere før neste installasjon, sier Jakobsen.

BLIR DREVEN PÅ SOLCELLER: Oscar Jakobsen og de andre montørene i HRS Elektro er i full gang med solcellemontering. I framtiden vil denne typen oppdrag bare øke.

Marius Slettbakk er installatør og faglig leder i HRS Elektro. Han forteller at solenergi er et av de største satsningsområdene hos dem, særlig med tanke på opplæring av unge elektrikere som Oscar. For hvert tak og hver installasjon blir han og de andre solcellemontørene en erfaring rikere.

– Det blir enklere og enklere å prise oppdrag, finne de beste løsningene og gi kundene gode råd om bruk og vedlikehold, sier Slettbakk.

Skråtak med steinpipe og solcellepaneler
PRODUSERER SIN EGEN STRØM: Solcellepanelene på taket til Vegard bidrar til hyggeligere strømregninger.

– Dette er smittsomt. Nå kommer hele nabolaget etter

Vegard forteller at samarbeidet med HRS Elektro har vært knirkefritt. Han er svært fornøyd med jobben og solcelleanlegget han har fått.

– Jeg kan ikke klage. Hyggelige og profesjonelle folk som fikk jobben fort gjort.

At skilegenden har blitt bitt av solcellebasillen er det ingen tvil om. Han har blitt så interessert i solfaget, at temaet dukker opp i prat med både naboer og venner rett som det er.

– Dette er smittsomt. Nå kommer hele nabolaget etter, sier Vegard.

Slettbakk bekrefter at HRS Elektro nylig mottok bestilling fra en av naboene. Prosjektet har oppstart før jul.

Vil du ha solceller på taket ditt?

Sertifikater

Samarbeidspartnere