Medlem av Norgeseliten logo

  1. Hjem
  2. Varmepumper
  3. Varmepumpe, et perfekt valg til hytta!
  1. Hjem
  2. Varmepumper
  3. Varmepumpe, et perfekt valg til hytta!

hytte varmepumpe

Brukes hytta hyppig kan det fort lønne seg med varmepumpe i stedet for eldre oppvarmingsløsninger. I tillegg vil hytteturen bli betraktelig mer komfortabel.

Hytter er for mange forbundet med upretensiøs enkelhet. Det skal være litt harde bud, med utedo, mangel på innlagt vann og kalde rom som trenger lang tid på å bli varme. Trenger det egentlig å være sånn?

I dag ser vi at stadig flere har behov for en hytte med mer komfort – slik at avbrekket fra hverdagen blir mer energigivende. Nordmenn vender seg vekk fra tunge løft, og ser heller frem til fridager og ferier på moderne hytter. Selv om det fleste nå sverger til innendørs toalett og innlagt vann er det fremdeles mange som bruker eldre metoder for oppvarming. En varmepumpe kan være siste brikken i puslespillet som gjør hytteturen komplett.

DERFOR BØR HYTTA UTSTYRES MED VARMEPUMPE

Varmepumper blir stadig mer vanlig å finne i norske hjem, men på hytter har det enda ikke tatt helt av. Og rart er det, da en varmepumpe bruker nemlig adskillig mindre energi for å skape samme mengde varme som andre oppvarmingsmetoder. Sammenligner du for eksempel varmepumper med panelovner vil pumpene kunne produsere samme mengde varme til én fjerdedel av prisen.

kaiteki varmepumpe

TIL BÅDE KJØLING OG OPPVARMING

Dersom sommeren blir varm kan også varmepumpen reverseres og gjøre det kjølig og behagelig inne. Med en luft-luft-varmepumpe trenger du bare stille den inn på kjøling, så vipps har du et topp moderne aircondition-anlegg i hytta.

Det er også enkelt å installere luft-luft-varmepumper, og når de er på plass vil de ikke gjøre et stort nummer ut av seg. Det finnes en rekke stilige varmepumper som sklir sømløst sammen med eksisterende interiør. I tillegg kan du unngå ubeleilig plassering sammenlignet med panelovner. Meget gunstig med tanke på innredning.

 

peis

PEIS OG VED ER KOS, MEN KOSTBART

Det finnes få ting som er så koselig som å tenne opp i peisen. Det krever imidlertid litt innsats. Veden skal hentes, skjæres og kløyves. Selv med ideell ved kan det ofte ta flere forsøk før man får fyr. Du blir fort stående med jakke og lue på – mens du hutrer og forbanner deg over at dere har gått tomme for opptenningsbriketter.

Dersom du må hogge ved selv må du også passe på at den lagres riktig, slik at den er klar til bruk når det er behov for varme. Kjøper du heller vedkubber i sekk kan dette raskt bli en dyr affære – særlig hvis du drar ofte på hyttetur. Ikke bare er veden dyr i seg selv, det er også slik at en vanlig peis kun klarer å utnytte 10-25% av varmen i veden. Det må altså mye ved til, for relativt lite oppvarming.

Kort oppsummert kan vi si at peis er utrolig hyggelig og er flott å ha i hytta, men da helst som supplement til en annen form for oppvarming.

 

PANELOVNER ER STORE OG UPRAKTISKE

Selv om panelovner ofte holder en lav temperatur på overflaten, samtidig som den effektivt sprer varme rundt om i rommet, er de store og kan føre til vansker for møblering. Mange har mindre hytter enn hjem, og vil derfor gjerne ha mulighet til å utnytte mest mulig av planløsningen.

Gjennomstrømningsovner finner du i flere størrelser, men kan ofte gjøre luften tørr og irriterende for luftveiene. Dette skjer spesielt ofte når de ikke har vært i bruk på en stund. Mange merker også at det fort kan lukte litt brent støv når disse ovnene settes på. Siden hytta ikke er et sted du tilbringer tid hele året vil slike ovner gjerne stå ubrukte over lang tid – og da vil risikoen for dårlig luft øke. Panelovner og gjennomstrømningsovner kan være rimelige i innkjøp, men kanskje ikke den beste løsningen for hytta. I tillegg er disse ovnene svært lite kostnadseffektive sammenlignet med en varmepumpe.

 

FINN UT HVILKEN VARMEPUMPE SOM PASSER FOR DIN HYTTE

Alle hytter er forskjellige, og derfor er det ikke alltid like lett å finne frem til den løsningen som passer best for deg. Dette er et kostnadsspørsmål: Hvor mye er du villig til å investere? Det er alltid lurt å rådføre seg med en ekspert før du tar en avgjørelse som kan påvirke både kostnader og effektivitet.

Hvis du vurderer å installere en varmepumpe på hytta har du kanskje flere spørsmål. Ta kontakt med oss – så kommer vi frem til den beste løsningen for dine behov. Vi tilbyr gratis befaring med god kompetanse for å hjelpe deg på veien mot drømmehytta!

 

 

 Kilde : Mitsubishi Electric

This site uses cookies. For more information click here.